Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

09.08.2019

TC-ANALIZA: Za koje klubove su navijali ljubitelji fudbala u bivšoj Jugoslaviji ?

Sample image
Prema istraživanjima, izbor tima za koga će neko navijati najviše zavisi od okruženja, posebno porodice jer istraživanje pokazuje da svaka druga osoba odlučuje za koga će navijati u odnosu na to za koga navijaju članovi njegove porodice, pre svega otac.
 
Naravno, značajna je uloga kruga prijatelja i mesta rođenja. Značajan procenat onih koji odlučuju za koga će navijati, odlučuje po pravilu "većine", tj "gde je većina tu sam i ja".
 
Drugi razlozi mogu da budu socijalne priride, društvene ili statusne kategorije ali i buntovničkog odnosa (kontra od većine).
 
 
Zanimljivo je analizirati navijačku opredeljenost u republikama ili regionima bivše Jugoslavije a mi ćemo navesti nekoliko ustaljenih fraza i tvrdnja iz tog perioda. Neke od njih su delom tačne, neke verovatno i ne. Iz ove vremenske perspektive, neke od navedenih deluju nestvarno. Evo nekih od njih, prosudite sami...
 
- Nacionalno orijentisani srbi, najčešće su navijali za Crvenu Zvezdu a hrvati za Dinamo.
- Porodice i potomci vojnih činovnika, državnih službenika i vrha partije, 50-ih, 60-ih i 70-ih navijali su za Partizan (posebno u Srbiji).
- Sarajevski hrvati su navijali za Dinamo ali od sarajevskih klubova, velika većina je bila za Željezničar. Hercegovački hrvati, bili su za Hajduk.
- Bosanski srbi su u najvećem broju bili navijači Crvene Zvezde.
- Za Sarajevo su navijali bosanski muslimani (posebno sarajlije) i sarajevske više klase, dok su navijače Željezničara činile sve nacionalnosti, srbi, hrvati, muslimani, buntovnici i to pretežno radnička klasa i dosta mladih.
- Najveći broj navijača Hajduk je imao u Dalmaciji ali i Hercegovini.
- Zvezda je imala više navijača u unutrašnjosti Srbije a Partizan je imao više navijača u većim gradovima nego u manjim gradovima i selima.
- Navijačima Zvezde bliže je bilo Sarajevo, a partizanovcima Željezničar, i obratno.
- Navijači Vojvodine, Rijeke, Vardara, Osijeka, Radničkog, Veleža, Budućnosti i ostalih klubava bili su, u najvećoj meri, lokalno ili regionalno zastupljeni.
- U većim gradovima Jugoslavije, gotovo da nije bilo jasno podeljenih delova grada sa čistim sredinama navijača jednog od gradskih rivala (kao u većim gradovima Evrope), osim u Beogradu (Rad, Zemun, npr) ili delom u Sarajevu.
- Hajduk je klub koji je imao puno pristalica i u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji...
- U Crnoj Gori i Sloveniji, pored lokalnih klubova, bilo je pristalica svih većih klubova Jugoslavije (Partizana, Dinama, Hajduka, Crvene Zvezde).
- U Vojvodini je bio približno jednak broj navijača Zvezde, Partizana i Vojvodine.
- Makedonija je bila uz domaći Vardar ali je bio i veliki broj navijača Zvezde, Partizana i malo Hajduka.
- Ako su najvećim delom navijači Zvezde bili Srbi a Dinama hrvati, među pristalicama Željezničara i Partizana bilo je pripadnika svih naroda i veroispovesti.
- Albanci sa Kosova, nisu previše bili zainteresovani, ali je deo njih navijao za Partizan zbog nekoliko albanaca koji su nastupali za taj klub.
 
 
Ove tvrdnje ne treba generalizovati, ali u njima ima deo istine. navijačka opredeljenost je bila raznolika onoliko koliko je i sama Jugoslavija bila zbog svoje nacionalne i verske strukture.
 
I tada je, kao i sada, bilo navijačkog rivalstva, netrpeljivosti i neslaganja, ali ne u meri koliko je to izraženo danas. Ono što je činjenica je to da je tada bilo bar 4-5 puta više publike na stadionima nego što je to slučaj danas na istom geografskom prostoru.

Danas je neko drugo vreme a nama ostaje da se nadamo da će neki novi klinci graditi "zdraviju" atmosferu, kao za razvoj fudbala tako i za uživanje onih koji ga gledaju.


Talent Centar - TC
 
 
Nazad