Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

14.05.2019

TC: Roditeljska dilema - lokalni klub ili privatna škola fudbala? Gde odvesti dete?

Sample image

Kada imate dete koje voli fudbal a ima 5-6 godina starosti, dovoljno je psiho-fizički sazrelo da može da započne organizovan trenažni proces i to želi, često se pojavljuje jedna dilema. Posebno ako živite u većoj sredini ili gradu u kome se na više lokacija organizuje rad sa najmlađim uzrasnim kategorijama.  

Primera radi, u mestu u kome živite postoji nekoliko lokalnih fudbalskih klubova koji rade sa mlađim selekcijama decenijama u nazad ali i škola fudbala koje rade nekoliko godina ili su tek osnovane. Kod mnogih roditelja se javlja dilema da li izabrati klub sa tradicijom i velikom prepoznatljivošću na lokalnog ili regionalnom nivou ili neku od novih škola fudbala sa drugačijim, često modernijim pristupom u radu i organizaciji.

Izbor često nije lak, posebno ako je roditelj taj koji odlučuje a ne poseduje određeno predznanje i nije informisan o tome. U tom slučaju, preporuka je da svaki roditelj, odvoji deo svog dragocenog vremena i dobro „istraži tržište“, odnosno proveri sve mogućnosti, prednosti, nedostakte, probleme i dobije preporuke od onih koji to bolje poznaju. Mnogi roditelji ne shvataju značaj toga, ali je od velike važnosti da znate sa kim će, u kakvim uslovima i u kakvom okruženju vaše dete provoditi veliki deo svog vremena, često bez roditeljevog prisustva. Trening je mesto odrastanja, sticanja navika i izgradnje ličnosti, gotovo isto onoliko, koliko i porodična kuća ili škola. Često se kaže da trener ima veći uticaj na izgradnju ličnosti kod deteta nego učitelj iz prostog razloga što gotovo sva deca dolaze na trening zato što vole i to žele a sa školom to, često, nije slučaj, pa je samim tim i trening mesto od velike važnosti za vaše dete.

PREPORUČUJEMO: Instagram profil "Srpske škole fudbala" organizuje izbor za najbolje škole fudbala u Srbiji. U prvoj rundi učestvuje 81 škola iz 46 gradova. Klinkite na ovaj link, glasajte za svoje favorite u svakoj od 27 grupa i obavestite svoje prijatelje da se uključe u izbor koji traje do kraja juna.

Vratimo se na temu, gde odvesti dete na prvi trening, u lokalni klub sa velikom i dugom tradicijom ili u neku od novootvorenih privatnih ili poluprivatnih škola fudbala? Da bi uopšte, diskutovali o toj temi, navešćemo nekoliko prednosti i jedne i druge opcije.

Prednosti klubova
-Tradicija, dugogodišnjeg rada kluba i njegovih mlađih selekcija
-Popularnost i izgrađen imidž koji se teško gubi
-Posedovanje organizacione infratsrukture
-Posedovanje infrastrukture za organizaciju rada
-Veća podrška i povezanost sa institucijama (opštine, grada, saveza) i sponzora koji na različite načine podršavaju rad
-Višegodišnje iskustvo trenera i drugih osoba zaduženih za rad i organizaciju
-Sigurniji status kluba i igrača u klubu (termin „domaći igrač“) u kasnijem periodu (privilegije)

Prednosti škola fudbala
-Veća zainteresovanost i često više rada na polju organizacije i sprovođenja trenažnog proces
-Moderniji pristup u radu, želja za dokazivanjem i većim obimom rada
-Često, više dodatnih programa, projekata i aktivnosti koje uključuju decu
-Prisniji „porodičniji“ odnos roditelja sa trenerima i njihova veća uključenost u pomoć i podršku kod organizacije aktivnosti
-Veća uključenost mlađih, edukovanijih trenera (svršenih studenata, volontera, novih i ambicioznijih trenera)
-Manja sigurnost za opstanak škole u trenutcima kada se ona suopčava sa nekim od problema (finansije, tereni, odlazak trenera...)

Naravno, sve ovo ne mora nužno da znači. Ima veliki broj starih lokalnih klubova sa tradicijom, koji su modernizovali rad, uključili kvalitetne trenere u organizaciju i savršeno dobro vode marketing kluba koji donosi rezultate. Sa druge strane postoje i privatne škole fudbala koje funkcionišu i razvijaju se dugi niz godina (često i preko 20 godina) koje su za kratko vreme izgradile prepoznatljivost i „proizvele“ zapažene rezultate. Isto tako neke od škola koje su osnovane ranije, godinama nisu unapređivale svojh rad i razvijali bolje uslove, pa gube bitku sa „mlađim“ ambicioznijim školama. Na kraju sve je češće da se pokreću nove škole fudbala sa sumljivim potencijalom, needukovanim trenerima i čiji se rad svodi na „prodavanje magle“ zarad određene finansijske koristi pojedinaca koji je vode.

Sve ovo, dodatno unosi zabunu kod roditelja koji treba da izaberu najbolju sredinu za svoje dete ali i još jedan dokaz da svaki od njih mora da odvoji vreme i energiju za informisanje o ovoj važnoj temi. Zbog toga ćemo navesti nekoliko stvari koje su najbitnije kod izbora mesta započinjanja organizovanog bavljenja sportom za svako dete.

-Najpre, dobro proverite da li je dete zainteresovano za taj sport i da li je spremno da se uključi
-Razgovarajte sa detetom i pripremite ga na sve ono što mora da zna i što ga očekuje
-Prioritet broj 1., teba da bude trenerksi kadar, odnosno koliko su treneri koji organizju rad sa decom edukovani, koliko su dorbi pedagozi, demonstartori, motivatori i koliko pažnje, pored sporta, posvećuju usađivanju pozitivnih vrednosti i razvijanju ličnosti mladih sportista
-Ako treneri u školi zadovoljavaju kriterijume, trebalo bi se informisati o programima rada lokalnih škola fudbala, kako bi znali šta očekuje Vaše dete. Koliko se pažnje posvećuje tehničko-taktičkoj obuci i koliko je program prilagođen uzrastu deteta, igra važnu ulogu. Nažalost, veliki broj i nema svoj plan rada, što je posebno zabrinjavajuće ali i može da Vam suzi izbor, eliminacijom takvih.
-Uslovi za rad su takođe, veoma bitni. U tom smislu, klubovi su bolja opcija jer gotovo svi imaju terene u svom posedu i ne zavise od eksternih faktora. Međutim sve je veći broj škola koje ulažu u izbradnju balon sala i terena sa veštačkom travom. Lokacija, takođe igra važnu ulogu, imajući u vidu da je bitno da dete što manje vremena provodi u putu od treninga do kuće i suprotno.
-Izbori prioriteta škole ili trenera koji je vode je, takođe, jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju. Da li je brz i vidljiv rezultat jedini i prioritetni cilj trenera ili je obuka ta kojoj se posvećuje najveća pažnja, bez previše isticanja značaja rezultata u najmlađim kategorijama. Ovo drugo je, svakako, bolja opcija.
-Dodatne aktivnosti su nešto što je pored treninga, veoma važno za svako dete. Ako dete ima više zabavnih, takmičarskih, edukativnih aktivnosti, ako škola ili klub organizuju kampove za decu, časove stranih jezika, izlete i druženja u prirodi, učešće u drugim projektima i vansportskim aktivnostima, onda je to odlična sredina za napredak i sveobuhvatni razvoj Vašeg deteta. U ovom slučaju, škole su nešto aktivnije i „raznovrsnije“ od većine klubova.
-Rezultat kao merilo kvaliteta kluba ili škole je nešto što je relativno. Ako neka škola u nekoj kategoriji savlada drugu školu na takmičenju, to nije znak da je ona bolja, čak ni da bolje radi. Na to utiče mnogo faktora kao što su, broj dece, talentovanost pojedinaca, uigranost itd... Kada kažemo da je rezultat škole ili kluba bitan, onda mislimo na to koliko je ta škola uspela da „proizvode“ uspešnih pojedinaca ili selekcija, koji su u starijim uzrastima beleželi značajne rezultate. Trenutan takmičasrki rezultat u mlađim selekcijama, nije merilo kvaliteta rada trenera i kluba, osim ako se to ne ogleda u kvalitetu organizacije, ponašanju dece, tehničko-taktičkoj obučenosti itd...
-Broj trenažnih i takmičasrkih aktivnosti je nešto što je kod većine škola i klubova slično Optimalan broj trenažnih jedinica se kreće od 3-4 nedeljno, pa to treba da bude neko od merila kada roditelj razmišlja o angažovanosti svog deteta na treninzima i utakmicama.
-I na kraju, ali ne i najmanje važno, finansijska komponenta. U većini slučajeva ona je na vrhu prioriteta roditelja. Ona treba da bude važna li tek nakon provere gore navedenih pripriteta. --Nekada je učešće dece na treninzima bilo besplatno, međutim, danas je to drugačije. Postoji veoma mali broj klubova koji to i danas praktikuju i na tome im treba čestitati. Sa druge strane, neke škole fudbala, imaju značajno visoku cenu mesečne članarine što je za neku decu i njihove roditelje nedostupno. Naravno, visina cena mesečne članarine nije u korelaciji sa kvalitetom te škole. Zato je veoma važno dobro proceniti odnos finansijskih troškova deteta u nekoj školi sa onim šta ono dobija za taj novac. U smislu obuke, aktivnosti, uslova za rad, broja trenažnih jedinica, sportske opreme itd... Roditelji imaju cilj da za što manje novčanih izdvajanja omoguće što bolje uslove i rad za svoje dete.

Na osnovu svega ovoga, dolazimo do zaključka da izbor između privatne škole fudbala i škole fudbala nekog od lokalnih klubova, nije nešto što je presudno, kao što ni diplomiranje na privvatnom ili državnom fakultetu nije garancija uspeha nekog pojedinca u struci u kojoj se bavi. Akcenat u izboru treba da bude stavljanje deteta u, za njega, idealne uslove u kojima on može da se iskaže, edukuje, razvije svoje potencijale i jednostavno, uživa, što je jedna od najvažnijih komponenti koja zadržava dete u sportu i motiviše ga da nastavi da se razvija kroz njega.

Ipak, procene su da u više od polovine slučajeva, roditelji ne odlučuju gde će njihovo dete trenirati, osim što daju poslednju reč koja se u većini slučajeva poklapa sa željama deteta. A želja deteta je da bude tamo gde su mu drugari. Obično na nagovor drugara koji već treniraju, za fudbal zainteresovano dete zahteva od roditelja da ga baš na to mesto vode. Na taj način, smanjena je mogućnost roditelja da utiče, jer je detetu lepo baš tu gde je ono htelo, a bio bi greh odvesti ga na drugu stranu, jer učešće u fudbalu i treba da bude zabava.

I na kraju, kod izbora kluba ili škole, treba pomenuti da postoje velike razlike od sredine do sredine. Ne može se ovaj tekst generalizovati. U nekim gradovima, gotovo da ne postoje škole fudbala i rad sa svom decom organizuju lokalni klubovi i to veoma uspešno. Jedan od primera je Ivanjica i FK Javor, a ima ih još dosta u Srbiji. Nasuprot tome, postoje gradovi u kojimaima veoma veliki broj škola fudbala, kao što su Šabac ili Novi Pazar. Od grada do grada, razlikuje se rad sa decom, u nekima od njih dominiraju lokalni klubovi dok se u nekim mestima izdvajaju veoma kvalitetne privatne škole fudbala. Poslednjih godina, došlo je do ekspanzuje u povećanju broja škola fudbala, koje su na taj način smanjile uticaj tradicionalnih klubova, došlo je do „razvodnjavanja“ kvaliteta ali sa druge strane donelo niz dobrih stvari a najveća od njih je masovnost, odnosno, povećaćanje broja dece koja  su ulključena u sportske aktivnosti.

 

TC - tim

 

PRATITE NAŠE EDUKATIVNE TEKSTOVE:

Kakve su posledice čestih udaraca po lopti glavom?

10 kvaliteta koje mora da ima svaki trener koji radi sa decom

Koliko je bitna vizualizacija u trenažnom procesu.

 

Nazad