Vesti
Obaveštenja


12.04.2019
TC-EDU: Kakve su posledice čestih udaraca glavom po lopti u fudbalu?

Zapratite nas na zvaničnoj Facebook stranici i Instagram profilu.

U aprilu 2018. godine u časopisu “Frontiers in Neurology” objavljena je analiza, koja je sprovedena u dve nedelje kod 308 fudbalera i to od strane neurologa Micheal Lipton-a. On je u navedenoj studiji dokazao da česti udarci lopte glavom u fudbalu imaju određenu povezanost sa lošim performansama prilikom obavljanja zadataka vezanih za pažnju, pamćenja kao i kod psihomotorne brzine. Ovi simptomi se pojavljuju neposredno nakon udarca. Međutim, ove akutne promene su prolazne, a vrednosti se normalizuju 24 sata posle udaraca.

Sudar između lopte koja dolazi punom brzinom i lobanje fudbalera izazvala bi laganu povredu glave koja se zove "pod-potres". To je fenomen koji može postati opasan ako se ponavlja često u kratkom vremenskom roku i može uticati na mozak igrača. Takvi kontinuirani jaki udarci mogu dovesti do potresa mozga, što je privremena disfunkcija mozga nakon šoka ili nečeg drugog. Znakovi potresa mozga mogu da budu poremećena ravnoteža, vrtoglavica, povraćanje, nesposobnost govora, glavobolja, zamagljen vid, gubitak prostorno-vremenskih znakova, gubitak svesti, amnezija itd.

Da li su žene više ugrožene nego muškarci? Američka studija sprovedena na uzorku od oko 100 igračica i objavljena u časopisu “Radiologija” pokazuje da su ove promene učestalije kod žena nego kod muškaraca. Uzroci mogu biti različiti: otpornost vrata, polni hormoni ili genetika. Pre donošenja bilo kakvih zaključaka, bilo bi dobro da se identifikuju faktori koji stoje iza oštećenja mozga kako bi se spriječila trauma i optimizirao oporavak.

A deca? U Sjedinjenim Američkim Državama, Američka fudbalska federacija odlučila je 2015. da deci mlađoj od 10 godina bude zabranjeno da igraju glavu. Što se tiče mladih fudbalera od 11 do 13 godina, broj udaraca glavom tokom treninga i utakmice je ograničen. Pitanje je, hoćemo li uskoro to videti i u Evropi?  Za početak, NEMOJTE BITI PREVIŠE ZABRINUTI. Deci ne treba sprečavati da igraju fudbal, ragbi ili druge sportove. Zapamtite, učešće u svim sportskim aktivnostima ima daleko više koristi od štete po telo, kako kod dece tako i kod odraslih!

Umesto uspostavljanja radikalnih akcija, moraju se primijeniti mere predostrožnosti. Da bi poboljšali igru glavom i preventivno reagovali, preporučivo je tokom obuke mlađih selekcija koristiti balon od pene ili lagane lopte. Takođe, u trenažni proces obavezno uvestii vežbe izgradnje mišića vrata i leđa, i postepeno podučavati ispravne tehnike kako bi se izbegla povreda.

Prevencija i mere predostrožnosti. Od prošle godine, UEFA je primenila mere da unapredi ovu temu tako što je Medicinski komitet UEFA pokrenuo istraživački projekat u juniorskim timovima u kojima prati ovu temu.  Emmanuel Orhant, medicinski direktor Fudbalskog saveza Francuske kaže da je Fudbalska federacija Francuske preduzela korake da otkrije i brzo identifikuje potres mozga, pa su tako u profesionalnim klubovima, lekari u obavezi da prijave sve slučajeve potresa mozga tokom treninga ili utakmice.

 

Izvor: https://portal.spond.com/fr/

 

NE PROPUSTITE:

Ko čisti kopačke posle treninga, dete ili roditelj?
Zašto ne treba kažnjavati decu zabranom odlaska na treninge?
Najaktivnije škole fudbala na društvenim mrežama (TABELA)

 

Nazad

Kontakt

Telefon: +381 64/ 00 15 927

Adresa: Beograd – Šabac (Srbija)

E-mail: talent.centar@gmail.com

Pratite nas